miércoles, 7 de octubre de 2009

Thomas More-Activitat 1- Projecte


Biografia

Thomas More, (Londres, 7 de febrer de 1478 - 6 de juliol de 1535) va ser un pensador, teòleg, polític, humanista i escriptor anglès, que va ser a més, poeta, traductor, canceller d'Enric VIII, professor de lleis, jutge de negocis civils i advocat. La seva obra més famosa és Utopia, on busca relatar l'organització d'una societat ideal.
El 1535 va ser jutjat per ordre del rei Enric VIII, acusat d'alta traïció per no prestar el jurament antipapista davant del sorgiment de l'Església Anglicana ni acceptar l'Acta de Supremacia. Va ser declarat culpable i condemnat, romanent a la presó fins a ser decapitat, el 6 de juliol d'aquell mateix any. El 1935 va ser canonitzat per l'església catòlica i aquesta institució ho considera un sant i un màrtir.
Amb tant sols 14 anys Thomas More ingressà al Canterbury College d'Oxford on estudià doctrina eclesiàstica i oratòria durant dos anys. No obstant això, Thomas More marxà d'Oxford sense graduar-se i entrà a estudiar els fonaments del dret a New Inn de Londres i, posteriorment, en el Lincoln's Inn; institució aquesta última molt lligada al seu pare. Es creu que aprengué francès durant aquesta etapa; idioma necessari tant per al treball diplomàtic com per als tribunals de justícia anglesos
Començà escrivint poesies amb certa ironia, fet que li portà fama i reconeixement. Fou amic dels principals humanistes de l'època, arribant a ser íntim d'Erasme de Rotterdam.

Carrera política

Entrà al Parlament el 1504 i fou elegit jutge i sotsprefecte de Londres al mateix any, destacant-se per la seva imparcialitat i rigor. Amb l'arribada d'Enric VIII d'Anglaterra, protector de l'humanisme i les ciències, More entrà al servei del rei i es convertí en membre del seu consell privat. Finalment Enric VIII el nomenà Lord Canceller el 1529. Amb tot, el divorci d'Enric VIII amb Caterina d'Aragó provocà l'enemistat dels dos. Tot i que Thomas More acceptà que el Parlament declarés a Anna Bolena reina d'Anglaterra, féu una dura crítica a la Llei de Supremacia i defensà el dret de l'Església catòlica a legislar en matèria religiosa a Anglaterra. Thomas More seria tancat a la Torre de Londres i decapitat per alta traïció el dia 6 de juliol de 1535. Thomas More seria canonitzat el 1935 pel Papa Pius XI.

Obra

La principal obra de More fou Utopia, on fa una crítica de la societat de la seva època, especialment l'anglesa.
•Denuncia la pobresa de bona part de la població.
•Censura de la concentració del poder i de l'expansionisme estatal, que són causa de guerres.
•Proposa un model d'organització social que s'inspira en les societats aborígens acabades de descobrir i en alguns aspectes de La República de Plató:
•És una societat justa, fraternal, igualitària i tolerant.
•El treball és obligatori per a tothom.
•L'educació és universal.
•No hi ha propietat privada ni diners.
•Els càrrecs són per elecció.

pagines d'interès:

http://www.youtube.com/watch?v=3pxJX7mBzNE (Thomas More i Enric VIII)
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0044307

No hay comentarios: