martes, 27 de octubre de 2009

EL MITE DE LA CAVERNA


Plató ens fa una explicació al·legòrica a partir del mite de la caverna. En el mite ens parla sobre el coneixement de l’esser humà i ens expressa dos mons, el món sensible, que es el captat a partir dels sentits i el mon ideal, captat a partir de la raó.


En el mite ens explica la vida de uns presoners, la qual a estat limitada a estar encadenats de cara a la paret des de que van néixer. Des de sota la caverna els presoners podien veure les ombres de las persones que estaven fora, en el mon real. Els presoners creien que les ombres eren la realitat, es a dir que eren reals.


Un presoner aconsegueix fugit i s’adona que existeix un altre món fora la caverna, aquet torna a lliberar els altres però ells no volen perquè creuen que es mentida.



En aquet mite ens compara el essers humans amb els presoners. En el mon sensible es troben les ombres, i en el mon de les idees es troben les coses naturals, la naturalesa, creuen que el sol es l’ideal del .


El presoner que escapa i tornà buscar els altres per conscienciar els altres que i existeix un altre món es el filòsofs.

No hay comentarios: